133 anys d’història a Santa Eugènia de Berga

Dimarts, 25 de gener de 2022 a les 00:00

El proper diumenge dia 30 de gener Santa Eugènia de Berga celebrarà el Passant dels Tres Tombs, acte central de la Festa dels Tonis, que aquest any arriba a la 133ª edició.

Una de les dates més assenyalades al calendari del poble, és l’últim cap de setmana de gener amb la Festa dels Tonis. Aquest serà el segon any que Santa Eugènia de Berga no podrà celebrar amb normalitat la seva tradicional festa. La situació de la pandèmia ha obligat a suspendre i ajornar alguns dels actes programats, com la Festa TonisJoves o el sopar i ball popular.

Tot i això, si que tindran lloc algunes de les activitats de la festa, com l'entrega de premis del concurs de dibuix infantil i l’exposició, on aquest any Jordi Cassany hi mostra les seves aquarel·les a l’església nova, també es podran visitar els dibuixos del concurs infantil al Gimnàs de l’escola. El mateix diumenge no faltarà l'esmorzar de traginers i el Pregó, que enguany anirà a càrrec de Montserrat Sentmartí i Lurdes Galbany, mestres de l’Escola Jacint Verdaguer.

Un cop finalitzat el Pregó, les autoritats presidiran la benedicció dels animals que tindrà lloc davant l’Ajuntament i també el Passant dels Tres Tombs. Un acte que consisteix en fer tres Tombs al voltant del centre del poble amb cavalls, carros i carruatges. Una bona oportunitat per fer un viatge al passat, i visualitzar com en el transcurs del temps els mitjans de transport i els estris del camp han evolucionat fins a les eines de la societat actual. Aquesta edició el Passant dels Tres Tombs estarà encapçalat per les abanderades Anna Bassas, Teresa Comas, i Núria Sánchez; i els pubills Guillem Roma i Anna Bosch. La Festa es clourà a la tarda amb una audició de Sardanes.

La Festa dels Tonis, declarada Festa d’Interès Nacional, és una bona mostra de la cultura popular del nostre país i una festivitat plenament arrelada al territori.

Darrera actualització: 26.01.2022 | 22:18