134 anys d’història a Santa Eugènia de Berga

Dijous, 19 de gener de 2023 a les 00:00

Una de les dates més assenyalades al calendari del poble, és l’últim cap de setmana de gener amb la Festa dels Tonis. Una festa que aquest any celebra la seva 134ª edició.

Després de dos anys marcats per la pandèmia, Santa Eugènia de Berga podrà gaudir amb tota normalitat la seva tradicional festa, que enguany tornarà a acollir la Festa dels Tonis Joves la nit del divendres.

Els actes de dissabte arrencaran amb l’entrega dels premis del concurs de dibuix infantil, de l’escola Jacint Verdaguer de Santa Eugènia de Berga i tot seguit el contacontes a càrrec de Caro Von Arend. Al vespre, el sopar popular i el pregó que aquest any anirà a càrrec del músic i docent, Marc Serra. Tancarà la festa el concert de versions amb el grup Boys DAMM.

A primera hora de diumenge, s’inicien les activitats amb un bon esmorzar traginer on participen totes les persones que col·laboren d’una manera o una altra a la festa. Al llarg del matí a la plaça hi haurà diferents activitats on destaca l’espectacle Cubiart del dibuixant, Toni Ortiz.

A les 12h arriba l’acte central de la Festa dels Tonis: el Passant dels Tres Tombs. Un acte que consisteix a fer tres Tombs al voltant del centre del poble amb cavalls, carros i carruatges. Una bona oportunitat per fer un viatge al passat, i visualitzar com en el transcurs del temps els mitjans de transport i els estris del camp han evolucionat fins a les eines de la societat actual.

Aquesta edició el Passant dels Tres Tombs estarà encapçalat per membres de la Guàrdia Muntada dels Mossos d’Esquadra i dels Pubills Miki Molina i Judit Nogué acompanyats dels abanderats Eli, Berta i Miriam Fàbrega Ortega.

La Festa dels Tonis, declarada Festa d’Interès Nacional, és una bona mostra de la cultura popular del nostre país i una festivitat plenament arrelada al territori.

* Els documents adjunts us podeu descarregar el programa i la revista en format PDF

Darrera actualització: 22.01.2023 | 20:08