Entrada en vigor del salari mínim vital

Dilluns, 1 de juny de 2020

Avui ha entrat en vigor el Reial Decret Llei 20/2020, de 29 de maig, pel que s'estableix l'Ingrés Mínim Vital.

 
• L'objecte de l'IMV és la reducció de la pobresa, especialment l'extrema, i la redistribució de la riquesa. A l'assegurar un determinat nivell de renda amb independència del lloc de residència, aquesta prestació de la seguretat social promou la igualtat efectiva.
 
• Podran ser-ne beneficiàries les persones que visquin soles o les integrants d'una unitat de convivència que, amb caràcter general, estigui formada per dues o més persones que resideixin al mateix habitatge i estiguin unides entre sí per consanguinitat o afinitat fins al segon grau.
 
• Es regula també la figura de la titular de la prestació, que seran les persones amb plena capacitat d'obrar que sol·licitin l'IMV i el percebin, en nom propi o en nom d'una unitat de convivència.
 
• El dret a l'IMV es configura en funció de la situació de vulnerabilitat econòmica, sempre que la mitjana mensual del conjunt d'ingressos i rendes anuals de la beneficiària o de tots els membres de la unitat de convivència sigui almenys 10€ inferior al nivell de renda garantida per a cada supòsit concret, tenint en compte també que el patrimoni (llevat de l'habitatge habitual) sigui inferior als límits establerts a la normativa.
 
• Es preveu un règim d'incompatibilitats de l'IMV amb l'ocupació, de forma que la percepció d'aquesta prestació no desincentivi la participació en el mercat laboral.
 
• L'IMV és una prestació econòmica de periodicitat mensual que cobreix la diferència entre el conjunt d'ingressos percebuts per una llar i la renda garantida determinada pel reial decret llei per a cada supòsit.
 
• L'import de la renda garantida s'incrementa en funció de la composició de la unitat de convivència mitjançant l'aplicació d'unes escales d'increments.
 
• L'IMV protegeix especialment a les llars monoparentals, atès que s'estableix un complement de monoparentalitat del 22% de la quantia mensual de la pensió no contributiva unipersonal.
 
• També protegeix més intensament a la infància, perquè estableix escales d'equivalència per als menors superiors a les utilitzades habitualment en aquest tipus de prestacions.
 
• L'IMV té caràcter indefinit i es mantindrà sempre que subsisteixin les causes que van motivar la seva concessió.
 
• Es determinen les causes de suspensió i extinció del dret, les incompatibilitats i el reintegrament de les prestacions indegudes.
 
• Es defineixen els conceptes de renda i patrimoni que es tindran en compte per al còmput dels ingressos i de la situació patrimonial. Per exemple, del còmput dels ingressos queden excloses les prestacions autonòmiques concedides com a rendes mínimes. Per tant, l'IVM es concep com una prestació base, de forma que les comunitats autònomes poden modular la seva acció protectora per adequar-la a les peculiaritats del seu territori.
 
• Es recullen els mecanismes per acreditar el compliment dels requisits d'accés a la prestació.
 
• Es preveu l'habilitació de diferents canals a disposició de la ciutadania per presentar la sol·licitud. I també es preveu signar convenis amb les comunitats autònomes i les ajuntaments per a la presentació de les sol·licituds i la iniciació i la tramitació de l'expedient.
 
- Les sol·licituds d'accés a l'IMV es poden presentar a partir del dia 15 de juny de 2020. Si la sol·licitud es presenta dins dels tres mesos següents, els efectes econòmics es retrauran al dia 1 de juny de 2020, sempre que acreditin els requisits per a l'accés. En cas contrari, la data dels efectes econòmics es fixarà el primer dia del més següent al del compliment dels requisits. Si la sol·licitud es presenta passats aquests tres primers mesos, els efectes econòmics es fixaran el primer dia del mes següent al de la presentació de la sol·licitud.
 
Darrera actualització: 28.01.2021 | 14:03