8 de març dia de la dona

Dimecres, 8 de març de 2023 a les 09:35

Avui celebrem el dia internacional de la dona, de la dona empoderada i lliure. Des de l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga continuem treballant, dia a dia, i colze a colze amb la ciutadania per tal d'aconseguir la igualtat de la dona en tots els àmbits de la nostra societat.

Per aquest motiu, enguany hem dedicat les activitats organitzades a l'empoderament. Empoderament que comença per cada una de nosaltres de manera individual, tenint cura de nosaltres i de les que ens envolten. Cura que ens permet enfortir-nos i deixar enrere estereotips i càrregues que ens han estat imposades. Per això, us animem a assistir als Tallers de cura i connexió per dones que es faran avui i demà  (per més informació consulteu l'agenda).   

Empoderament que  també passa per prendre consciència del paper real de la dona al llarg de la història. Cal treballar per donar veu a les dones que han estat silenciades i abolir la idea artificiosament construïda de que la dona no ha tingut un paper rellevant a la història i que sempre s'ha vist relegada a un segon pla. El cert és que durant tota la història hi ha hagut dones empoderades i lliures influents en la societat. La qüestió ha estat que aquestes dones han estat intencionadament ocultades de l'imaginari popular, negant-los cap protagonisme. És en aquest sentit que durant tota la setmana al l'Espai Activa't es pot visitar l'exposició  "La saviesa de ser dona" i  el divendres dia 10 de març es representarà al nostre municipi l'obra de teatre "Isabel cinc hores" amb Carme Sansa, on podrem conèixer de primera mà la història de la primera sindicalista del nostre país que va tenir un paper molt rellevant al SXIX.

Finalment, ens adherim al manifest de l'Associació catalana de municipis:

"Un any més, i com cada any, el dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que intenta perpetuar-se amb diferents formes. Des del món local volem reconèixer que som beneficiàries de dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió civilitzatòria. Cal que aquest moviment no s’aturi. Volem seguir compartint aquesta capacitat femenina creadora i transcendent. Volem ser-hi per decidir, volem ser-hi per ser la veu compartida i el referent coral d’un horitzó sense hegemonies.

El Dia Internacional de les Dones és una jornada de reivindicació per a la lluita pels drets, la igualtat d'oportunitats, l'equitat i la justícia, i com a tal ha de ser una lluita conjunta de dones i homes. Aquesta jornada simbolitza l'esperit crític que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l'assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones.

Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia. La nostra lluita és constant. Lluitem per eliminar estereotips, la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

Entre les metes de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, l’objectiu 5, d’assolir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les nenes, i l’objectiu 10, de reducció de desigualtats, emplacen tant governs com organitzacions a garantir la igualtat d’oportunitats promovent legislacions, polítiques i mesures adequades per aconseguir-ho. No obstant, aquests canvis estructurals per una transformació social requereixen una mirada feminista dels Objectiu de Desenvolupament Sostenible en el seu conjunt: perquè no podem parlar de “treball decent i creixement econòmic” (ODS 8) sense un abordatge de la crisi de la cura o la bretxa salarial; o no podem assolir salut i benestar (ODS 3) sense una reivindicació de l’autonomia física i sexual de les dones.

Perquè malgrat els avenços aconseguits en les últimes dècades, encara el 95% de les persones que redueixen la seva jornada de treball per cura d’un tercer són dones; encara la bretxa salarial entre homes i dones al nostre país se situa en el 20,9%; encara l’any 2022 van ser assassinades 49 dones a mans de les seves parelles o exparelles i van créixer les denúncies per violència de gènere i per agressió sexual.

Els governs municipals tenim un compromís ferm amb la igualtat de gènere i treballem per millorar les condicions vitals de les dones a través de mesures i accions basades en l’anàlisi de la realitat territorial. Per això, en el marc de les competències locals, dediquem recursos per situar al centre de l’agenda política el foment de la coeducació, la igualtat laboral, la conciliació i la corresponsabilitat, així com impulsem campanyes de tolerància zero amb la violència masclista. Els governs municipals estem compromesos en la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques municipals.

Lluitem plegats, dones i homes, perquè el nostre esforç ens farà millorar la convivència i perquè el nostre camí desbrossarà el de les nostres filles.

Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament del futur. Per poder avançar, com a comunitat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament, del sexe que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli per aturar allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre, fins que aconseguim una societat justa i igualitària.

Aquest és el gran repte que tenim al davant i l’hem d’assolir amb la complicitat de totes les institucions i agents socials, sumant els talents i les potencialitats de cada persona vinculada als nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat."

Darrera actualització: 08.03.2023 | 09:28