El poeta santauegenenc, Carles Dachs, guanya el 19è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

Dijous, 15 de juliol de 2021 a les 00:00

Carles Dachs Clotet guanya el 19è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra “Vent a la mà”, organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater.

El Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, és un dels certàmens poètics en llengua catalana més prestigiosos i més ben dotats econòmicament i té un alt nivell de participants, que provenen de les diverses parts del territori en llengua catalana. El premi s’ha donat a conèixer avui en roda de premsa virtual, en la que han participat, Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat; Jordi Cornudella,  president del jurat del Premi i editor d’Edicions 62 i el guanyador Carles Dachs. El lliurament del Premi i la presentació del llibre guanyador es farà al mes d’octubre dins del marc del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat.

Jordi Cornudella, president del jurat del Premi ha explicat que “el llibre Vent a la mà, de Carles Dachs, no és un primer llibre, és un llibre de plena maduresa, és un llibre que, tant per la imaginació poètica que s’hi desplega com per la forma poètica amb què es desplega, és obra d’algú que sap molt bé què té entre mans i sap com controlar-ho i com donar-ho als lectors. És un llibre plural, té tres parts i cada una de les tres parts van una mica a la seva, tan formalment com imaginativament, però sobretot formalment. Hi ha una primera part de poemes en una sola estrofa que es repeteix en tots els casos, són poemes de pensament poètic profund i de troballes brillants. La segona part és un poema llarg, una mena d’elegia vital, molt diferent del to de la primera part. I la tercera part és curta, però molt recollida en un centre emotiu molt potent que és el de la mort del pare. A desgrat d’aquestes tres parts, el llibre té una unitat potent, que és la que li dona la veu d’en Carles Dachs, la unitat de l’expertesa en la factura i en la capacitat de convèncer al lector. És un llibre destinat a deixar empremta en els lectors.” 

Des de l'Ajuntament de Santa Eugènia de Berga volem fer arribar la nostra felicitació al poeta, encoratjant-lo a continuar escrivint i a continuar contribuint amb la seva tasca a mantenir viva la nostra llengua.

Nota biogràfica del poeta:

Carles Dachs Clotet Nascut l’any 1987 a Santa Eugènia de Berga, 1987, és llicenciat en Filologia catalana per la UAB. Ha publicat Suc de llum (Premi Joan Duch per a Joves Escriptors 2009; Editorial Fonoll, 2010) i A dalt més alt (Premi Maria Mercè Marçal; Pagès editors, 2015). És cofundador de la petita col·lecció de paquettes de poesia «Els papers díscols». Escriu puntualment a la revista digital de crítica literària La Lectora i en altres publicacions. Ha estat professor lector de català a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest entre el 2017 i el 2021. També col·labora a la revista municipal de Santa Eugènia de Berga INFOSANTA, a la secció d'Apunts.

Darrera actualització: 15.07.2021 | 18:06