Els usuaris del centre de dia commemoren el Dia Internacional de les persones grans.

Dissabte, 1 d'octubre de 2022 a les 09:00

Aquests darrers dies els usuaris del centre de dia de Santa Eugènia de Berga han estat fent manualitats sobre la tardor i un cartell commemoratiu del Dia Internacional de les persones grans, que han penjata la façana de l'edifici.

El lema del Dia internacional de les persones grans de les Nacions Unides 2022 "La resiliència de les persones grans en un món canviant, destacant les aportacions de les dones grans" vol servir de recordatori i posar en rellevància el paper important que juguen les dones grans a l'hora de superar els reptes globals i contribuir a solucionar-los amb resiliència i fortalesa.

La resiliència entesa com la capacitat de la persona per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses, és cada vegada més essencial   tenint en compte els canvis de la societat actual que es caracteritza per transformacions ràpides en tots els sectors, incloent la forma en què vivim, treballem i ens relacionem.

La pandèmia de la COVID-19 ha agreujat les desigualtats existents, i els darrers tres anys han intensificat els impactes socioeconòmics, ambientals, sanitaris i climàtics en la vida de les persones grans, especialment de les dones grans.

Els desavantatges de gènere acumulats al llarg de la vida fan que les contribucions i experiències de les dones grans a la vida política, civil, econòmica, social i cultural romanguin en gran part invisibles i ignorades.

La intersecció entre la discriminació basada en l'edat i el gènere agreuja les desigualtats, inclosos els estereotips negatius que combinen l'edat i el sexisme.

Objectius del Dia Internacional de les persones grans 2022

Destacar la resiliència de les dones grans davant de les desigualtats socials, econòmiques i ambientals.

Fer un crida a les entitats, institucions i societat civil per incloure a les dones grans al centre de totes les polítiques, assegurant la igualtat de gènere.

Estudiar la funció de les polítiques i els marcs jurídics per garantir la privacitat i la seguretat de les persones grans al món digital.

Posar en relleu la necessitat d'un instrument jurídicament vinculant sobre els drets de les persones grans i d'un enfocament intersectorial de drets humans centrat en la persona per una societat per a totes les edats.

Sensibilitzar sobre la importància de millorar la recollida de dades desglossades per edat i gènere.

Quines són les àrees que el dia internacional de les persones grans 2022 proposa desenvolupar?:

Reconèixer que les persones grans tenen dret a implicar-se i utilitzar la seva veu per participar de manera activa i significativa en l'activisme pels reptes de la societat actual.

Reconèixer que l’experiència, els coneixements i l’interès pel present i el futur de les persones grans són una combinació poderosa i primordial per adreçar els reptes de la societat actual.

Com es pot celebrar aquest dia?

Promovent la inclusió de les veus, perspectives i necessitats de les persones grans, en especial de les dones grans, en la resposta als reptes de la societat actual.

Fent visibles la resiliència i les contribucions a la societat i al desenvolupament sostenible de les persones grans, especialment de les dones grans.

Promovent el paper de les associacions intergeneracionals per treballar eficaçment en l’abordatge de la crisi climàtica.

Parlant amb les persones grans. Dedicar temps a conèixer una persona gran fa que la vegem amb una nova llum i que puguem aprendre alguna cosa sobre nosaltres mateixos en el procés. Per exemple, dedicar una part del nostre temps per ajudar a persones grans que ho necessitin i donar-los suport en les seves decisions i iniciatives, sense oblidar animar-los a mantenir-se en forma física i mentalment.

Fent voluntariat. Penseu en alguna cosa que pugueu fer per facilitar la vida de les persones grans. Podeu també informar-vos sobre les entitats de la vostra zona que treballen amb persones grans i esbrinar què podeu fer per ajudar-vos i ajudar-los.

Presentant-se o unint-se a iniciatives relacionades amb les persones grans.

El dia mundial de la gent gran és un recordatori de la importància de compartir l’entorn entre persones de diferents generacions,  d’aprendre unes de les altres, de no discriminar les persones per la seva edat, però sobretot, de  reconèixer les aportacions i el suport que poden oferir els diferents membres de la societat.

Darrera actualització: 01.10.2022 | 09:03

Imatges